Blog

Nerden geldi bu tütsü merakı :)


Tütsünün Faydaları Nelerdir? Evde Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?

Tütsü, yakıldığı andan itibari ile etrafa yaydığı hoş koku ile tüm gönülleri hoş etmesi ile bilinir. Tütsünün, güzel kokusu ile insanın içini rahatlatıcı etkisi vardır. Fakat tütsünün tek faydası insanın içini rahatlatması değildir. Tütsü birçok faydaya sahiptir. Depresyondan korumaktan, üst solunum yolu hastalıklarını önlemeye kadar birçok alanda tütsü etkili bir maddedir diyebiliriz. Peki ya tütsünün faydaları nelerdir? Evde tütsü yakmak ne işe yarar?,

Tütsü, oldukça eski bir maddedir. M.Ö. 3000'lere kadar kullanımı bulunduğu gibi, dini seremoni ve ritüellerde çoklukla kullanılmıştır. Tütsüler, çok ama çok uzun zaman boyunca meditasyon, kötü ruhu kovmak, kötü kokuları bastırma, ferahlama ve çakra açma işlemlerinde kullanılagelmiştir. Tütsüler, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Arap yarımadasında yaygın kullanılarak bir kültür haline gelmiştir.

 

Tütsü Yakmak Psikolojiyi Nasıl Etkiler?

Öncelikle, piyasada çok fazla tütsü satışı gerçekleşmektedir. Her tütsü, aynı etkiyi göstermez. Tütsünün kalitesine de bağlı olarak kişiler pozitif etki alırlar. Fakat yakılan tütsü ne kadar kaliteliyse bu fayda da buna eş oranlı olarak artar.

Tütsünün en önemli katkısı, insanı zihinsel olarak pozitif bir hale getirmesidir. Özellikle bulunulan ortamdaki negatif enerjinin pozitif enerjiye dönüştürülmesine imkan sağlar. Bu şekilde, kişinin zihnini boşaltır, stres ve gerginliği alır, anksiyeteyi önemli oranda düşürür.

Ortamdaki negatif enerjinin etkilerini ortadan tamamen kaldırarak sağlıklı ve rahat bir şekilde nefes alabilecek bir alan yaratır. Özellikle hayırsız düşüncelerin kişinin zihnine kazındığı dönemlerde, özel olarak hazırlanan tütsüler bu durumu tamamen tersine dönüştürebilmektedir. Bu nedenle günümüzde bol bol tütsü çeşitleri, farklı özellikler ve kokularıyla beraber, birçok farklı alanda ve ortamda yaygın şekilde kullanılıyor.


Tütsünün Faydaları Nelerdir?

Tütsü yakmanın bilinen birçok faydası vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

  • Tütsü yakmak negatif etkileri yok ederek zihinsel anlamda kişinin rahatlayıp gevşemesini sağlar.
  • Stres, kaygı gibi birden fazla zihinsel problemin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
  • Cinsel istikrarı arttırır. Performans yükselir.
  • Bulunan ortamdaki rahatsız edici kokuları uzaklaştırır.
  • Zihinsel olarak kişiyi rahatlatarak odaklanmasına imkan tanır.
  • Rahat nefes alma sağlar. Kan basıncı ile kolestrol dengeli olur.
  • Kişide yarattığı zihinsel rahatlama, pozitif bir bakış açısı olarak geri döner. Bu da sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamaya imkan tanır.

Evde Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?

Evde Tütsü yakmak özellikle ortamdaki kötü kokunun yüksek bir oranla arındırılması noktasında fazlaca etkilidir. Aynı zamanda çeşitli sinek ve böcek türlerinin de evlerden ırak olmasını sağlar. Tütsüler Bu yönüyle özellikle son zamanlarda oldukça fazla tercih edilir hale geldi.

Ayrıca vücudun gevşemesine, gün içinde stresin azalması ile beraber yorgunluğun atılmasına imkan veren tütsü, aynı zamanda baş ağrılarını hafifleterek depresyon gibi manevi sıkıntıların üstesinden gelmede kişiye yardımcı olur. Bu şekilde evin birçok farklı noktasında değişik kokulara sahip tütsü çeşitlerini yakmak mümkündür. Böylece tütsü yakılan yerin yapısına ve özelliklerine de bağlı olarak, odanın amacına uygun şekilde tütsüler almak ve değerlendirmek önemlidir. Günümüzde birçok farklı yerde birçok farklı çeşide sahip tütsüler satılmaktadır.

Hangi Tütsü Ne İşe Yarar?

Tütsüler bilindiği gibi çeşit çeşittir. Bu tütsülerden popüler olan bazılarını sizler için inceledik.

1-) Tarçın Tütsüsü: Bu tütsü, odaklanmayı arttırıcı etkiye sahiptir ve başarı için de kullanılabilir. Aynı zamanda tarçın tütsüsünü bolluk, bereket ritüellerinde de kullanmak mümkündür. Tarçın tütsüsü bilinci uyararak kararsızlıklardan da kurtulmanıza olanak tanır. Aynı zamanda doğru kararlar almanıza yardımcı olur.

2-) Gül Tütsüsü: Bu tütsü, bulunulan ortamın sevgi frekansı ile dolmasını sağlar. Odaklanma, enerjiyi yükseltme ve kararlı olmak için gül tütsüsü kullanılabilir. Aynı zamanda yasemin tütsüsünden aşk ritüellerinde ve meditasyonlarında fayda sağlayabilirsiniz.

3-) Yasemin Tütsüsü: Bu tütsü, aşk ritüellerinde sıklıkla kullanılır. Siz de bu tütsüyü yakarak aşkın size doğru geliyor olduğunu hayal edebilirsiniz. Kötü ruh halini pozitif bir hale dönüştürmek için de yasemin tütsüsünden sıklıkla yararlanılır. Yasemin tütsüsü, özellikle biyoenerji çalışmalarında çok etkilidir.

4-) Lavanta Tütsüsü: Bu tütsü, anksiyete karşıtıdır. Lavanta tütsüsünü yaktığınız zaman, ortamdaki tüm gerginlik yok olur. Daha sakin ve huzurlu bir şekilde uyumak için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Uyumadan önce lavanta tütsüsü yakılıp oda temizlenmeli ve yatak toplu olmalıdır! Meditasyonlarda, yoga ve enerji çalışmalarında gevşemeyi ve rahatlamayı sağlamaktadır. Aynı zamanda lavanta tütsüsü, harika kokusuyla insana kendini çok iyi hissettirir.

5-) Sandal Ağacı Tütsüsü: Bu tütsü, odunsu bir kokuya sahip olmasıyla bilinir. Ortamda bulunan enerjiyi yumuşatır. Affetme meditasyonlarında sıklıkla kullanılan sandal ağacı tütsü, barış ve odaklanmayı çağrıştırarak kişiye faydalı olur.

 

6-) Polo Santo Ağacı Tütsüsü: Bu tütsü, üst solunum yollarında meydana gelen ve gelebilecek olan hastalıklara karşı etkilidir. Kişiyi olumsuz enerjilerden korur. Bedeni sakinleştirerek ve ağrıyı dindirici bir etkiye sahiptir. Bu tütsü ayrıca, ortamda siniklerin uçuşmasını engelleyerek kişileri büyük bir rahatsızlıktan kurtarır.

Tütsü Çeşitleri Nelerdir?

Dünya üzerinde bilinen çok fazla tütsü türü vardır. Aşağıda en bilinen ve en yaygın kullanılanları sizlerle paylaştık.

  • Sandal Ağacı tütsüsü
  • Sedir Tütsüsü
  • Lavanta Tütsüsü
  • Vanilya Tütsüsü
  • Gül Tütsüsü
  • Ardıç Tütsüsü
  • Hindistan Cevizi Tütsüsü
  • Meditasyon Tütsüsü
  • Leylak Tütsüsü
  • Mint (Nane) Tütsüsü
  • Öd Ağacı Tütsüsü
  • Palo Santo Tütsüsü
  • Reyhan Tütsüsü
  • Ada Çayı Tütsüsü
Devamını oku

Bitki Çayı Demlemenin Püf Noktaları


Bitki Çayı Demlemenin Püf Noktaları

Bitki çayları kurutulmuş bitkilerden, köklerden, kabuklardan ve bitkinin diğer kısımlarından yapılır. Ayrıca çiçekler, meyveler ve tohumlar da bitki çayı olarak tüketilebilir. Bitki çayı genellikle kaynar suya batırılmış bitkilerden yapılan bir şifalı çay türüdür. İster sıcak ister soğuk olarak tüketilebilir ve içenler üzerinde birçok farklı etkiye sahip olabilir. Bazıları kan basıncını düşürebilir ve kalp atış hızını yavaşlatabilirken, diğerleri vücudun su ihtiyacını sudan daha etkili bir şekilde karşılayabilmek için antioksidan olarak tüketilebilir.
 

Bitki Çayı Nasıl Demlenir

 

Bitki çayı demlemenin 3 yaygın yöntemi vardır.

Demleme: Hepimizin bildiği demleme yöntemi için öncelikle suyu bir ısıtıcı ya da çaydanlığa koyup ısıtarak başlayabilirsiniz. Daha sonra yeterli miktarda çay yaprağını bir demlik veya bardağa koyun. Demliğe çok fazla yaprak koymamanız önemlidir çünkü bu çayınızın tadını acılaştırır. Bir fincan için bir yemek kaşığı taze ya da kurutulmuş bitki yeterli olacaktır. Daha sonra sıcak suyu çaydanlığınıza veya kupanıza dökün ve içmeden önce 3-5 dakika demlenmesini bekleyin.

İnfüzyon: Temel olarak infüzyon, 24 saate kadar demlenmesine izin verilen iyileştirici ve dinlendirici bir çaydır ve sağlık yararları için tüketilir. 5 dakika demlenen bir çaydan daha fazla vitamin ve mineral içerirler. İnsanlar sağlıklı kalmanın ve vücutlarını düzene sokmanın yollarını bulmaya çalıştıkça, infüzyonlar modern dünyada giderek daha popüler hale gelmeye başladı. İnfüzyon hem sıcak hem de soğuk olarak yapılabilir. Tek fark, ikincisinde soğuk su kullanılmasıdır. Melisa, nane, gül tomurcukları gibi narin türler, soğuk infüzyonla besin değerlerini korur, bu sayede çok daha iyi ve sağlıklıdırlar.

Kaynatma: Kaynatma, bitki yapraklarını ~20-60 dakika kaynatma yöntemidir. Bu yöntem, reçine ve yağ gibi soğuk suda çok kolay çözünmeyen ağır maddeler içeren türler için tercih edilebilir.

 

Çayı Yapılan En Faydalı Bitkiler

Çay demleme süzgeci veya çay poşeti ile demlenecek bitkinin seçimi, sürecin önemli bir parçasıdır. Çayınız için en ideal otlar, yaptığınız çayın türüne ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Bitki çayı yapmaya en uygun bitkilerden bazılarını keşfedelim ve bunların çeşitli bitki çayları yapmak için nasıl kullanılabileceğine ve faydalarına göz atalım.

Papatya - Papatya, gerginliği gidermeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olabilecek bir anksiyolitik ve yatıştırıcı olarak kabul edilir. Hafif elma benzeri bir kokuya sahip, tatlı, hafif ekşi bir bitkidir. Bu bitkiyi çaylarda sindirim, solunum rahatsızlıkları veya soğuk algınlığı tedavisinin bir parçası olarak da kullanabilirsiniz.

Melisa - Bu bitki yaygın olarak kaygı ve uykusuzluk için doğal bir tedavi olarak kullanılır. Hafif bir limon aromasının yanı sıra sitrik ve meyvemsi bir kokusu vardır. Çaylarda soğuk algınlığı veya sindirim sorunları için veya uykusuzluğa yardımcı olmak için kullanılabilir.

Ekinezya - Bu bitkinin mutfak ve tıbbi kullanımları yaygındır. Hafif bir nane kokusu vardır. Soğuk algınlığı, öksürük ve astım için çaylarda veya ağız kokusuyla savaşmak için gargaralarda kullanılabilir.

Civanperçemi - Bu bitkinin hafif bir kereviz kokusu vardır ve çayı kan dolaşımını düzenlemeye ve ödem azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Soğuk algınlığı tedavisinin bir parçası olarak kullanılabilir.

Hodan - Bu bitki, soğuk algınlığı, öksürük veya bronşit için çaylarda kullanılabilen şifalı bir bitkidir. Hafif bir salatalık kokusuna sahiptir. Kaşıntıyı hafifletmek ve siğilleri gidermek için topikal bir yağ olarak da kullanılabilir.

Biberiye - Bu bitki, hafif çam benzeri, güçlü bir kokuya sahiptir. Soğuk algınlığı için çaylarda ve ayrıca antienflamatuar özellikleri için yaygın olarak kullanılır.

Zencefil - Zencefil, soğuk algınlığından kanserin önlenmesine kadar her türlü rahatsızlığa yardımcı olan antioksidanları ile bilinir. Bir antienflamatuar olarak zencefil, artrit ve hatta adet kramplarından kaynaklanan hafif ağrıların giderilmesine yardımcı olabilir.

Devamını oku

Evde Soya Mumu Yapımı



Ev dekorasyonuna sıcak ve romantik bir dokunuş ekleyen mumlar her tür yaşam alanında kullanılabiliyor. Eğer sen de kendine eğlenceli bir hobi arıyorsan hem evini güzelleştirecek hem de zihnini boşaltacak soya mumu yapımını deneyebilirsin. Kendi zevklerine göre muma yapacağın eklemeler ile ortaya birbirinden farklı ürünler çıkarabilirsin. Üstelik yaptığın mumları arkadaşlarınla paylaşarak çok özel hediyelikler de hazırlayabilirsin. Mum dediğimizde aklında sıradan modeller canlanmış olabilir fakat bu hobi sırasında tek sınır hayal gücün. Göz alıcı mumluklar, farklı mum şekilleri çıkarmak için kullanabileceğin kalıplar, süsler ve mis kokulu esanslar ile kendi tarzını mumlara yansıtabilirsin. Eğer arkadaşına vermek için bir mum hazırlayacaksan eminiz ki bu hediyede kendine dair ayrıntılar görmek arkadaşının da çok hoşuna gidecektir. Eğer hazırsan soya mumu nasıl yapılır sorusunun cevaplarını ve bilmen gereken ipuçlarını birlikte inceleyelim.

Soya Mumunu Farklı Yapan Şey Ne?

Mum kullanımı ne kadar yaygın olsa da çevreye verdiği zarar çoğu zaman bilinmiyor. Yaygın olarak kullanılan mumlarda genellikle parafin maddesi yer alıyor ve bu madde petrol bazlı olduğu için uzun süre solunduğunda sağlığa büyük zararlar verebiliyor. Soya mumu ve parafin arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor. Bitkisel olan soya mumları, doğada çözünebiliyor ve geri dönüştürülebiliyor. Peki sağlıklı yaşama önem verenlerin dilinden düşmeyen bu soya mumu nedir? Bitkisel bir kaynak olan soyadan elde edilen bu mumlar hem doğal olduğu hem de çevreye zarar vermediği için oldukça seviliyor. Kimyasal madde içermeyen soya mumları, temiz içerikli olduğu kadar uzun süreli kullanım açısından da avantajlı. Eğer mumlarının çok çabuk bittiğinden şikayetçiysen daha uzun yanma süresine sahip olan soya mumlarını tercih edebilirsin. Birbirinden güzel soya mumu çeşitlerine ise Hopishop üzerinden göz atabilirsin. Peki, diğer mum çeşitlerine göre her anlamda avantajlı olan soya mumunu ellerinle hazırlamak ister misin?

Soya Mumu Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler

Soya mumu yapımı malzemeleri oldukça basit. Siz de aşağıda sıraladığımız ürünlerden yola çıkarak kendi evindeki malzemeleri kullanabilirsin. Bu soya mumu malzemelerini dilersen tek tek alabileceğin gibi set halinde de temin edebilirsin.
İşte mum yapımında ihtiyacın olan tüm ürünler:

Soya wax'ı
  • Su kaynakmak için küçük boyutlarda derin bir tencere veya tava
  • Soya wax'ını içinde eritebileceğin, ısıya dayanıklı bir kap, cezve veya beherglas
  • Mumu sunacağın bir kavanoz, bardak veya mumluk
  • Mum fitili
  • Esanslar veya aromaterapi yağları
  • Mum fitili sabitlemek için kullanılan ahşap çubuk, bir mandal veya kıskaçlı toka
  • Mum için kullanılan renklendiriciler

1. Adım: Soya Wax Eritme

Soya wax mum yapımında ilk adıma wax'ı eriterek başlaman gerekiyor. Bunun için kullanacağın mumluğun iki katı ölçüsünde soya wax'ını, eritme işlemini yapacağın cezve veya beherglasın içerisine almalısın. Daha sonra derin tencereye de sıcak su ekleyip cezveyi tencerenin içerisine oturtabilirsin. Buradaki önemli nokta, suyun cezveyi geçmeyecek ve soya wax'ının içerisine kaçmayacak seviyede olması. Altta kaynayan suyun yalnızca cezveyi ısıtarak wax'ı eritmesi yeterli. Koyduğun su ne kadar sıcak olsa da tüm wax eriyene kadar soğuyacağı için tencereyi ocağa alıp kısık ateşte sıcak kalmasını sağlaman gerekiyor. Soya wax'ının yanmaması için ısıyı artırmaman önemli. Bu noktada dilersen bir termometre yardımıyla sıcaklığı kontrol edebilirsin. Termometre kullanırken soya mumu kaç derecede dökülür sorusu da doğru aralığı takip edebilmen için önemli. Genelde 70 ila 80 derece arası sıcaklıklar, tavsiye edilen ısı sınırında yer alıyor. Cezvenin içerisindeki tüm wax sıvı hale gelip şeffaflaştığında ocağın altını kapatıp cezveyi kenara alabilirsin.

2. Adım: Soya Mumunu Renklendirme ve Esans Kullanımı

Mum yapımında en çok kafa karışıklığı yaratan noktalardan biri de esans kullanımı ve soya mumu renklendirme. Aslında son derece basit olan bu işlemi mum eriyik halindeyken gerçekleştirmen gerekiyor. Mumu ocaktan aldıktan sonra bir iki dakika bekleyip ilk sıcaklığının çıkmasına izin verdikten sonra kullanacağın esansları muma karıştırabilirsin. Çok sıcakken direkt olarak kokuları eklediğinde esansta bozulmalar yaşanmaması için bir iki dakika beklemen önemli. Özellikle uçucu aromaterapi yağları kolayca dağılabildiği için eriyik mumun düşük sıcaklıklara inmesi, kokuların çok daha yoğun bir şekilde hissedilebilmesine yardımcı oluyor. Vanilya, tarçın, elma, limon, portakal, çikolata ve lavanta gibi birbirinden güzel kokular arasından koklamaktan en çok keyif aldığın çeşitleri seçebilirsin. Bu kokuları tek başına kullanabileceğin gibi farklı kokuları bir araya getirerek nefis sonuçlar ortaya çıkarabilmen de mümkün. Örneğin vanilya ile tarçın, limon ve vanilya, elma ve tarçın gibi birbiriyle güzel gidebilecek pek çok kombinasyon bulunuyor. Eğer mumu hediye olarak yapıyorsan vereceğin kişinin sevdiği kokuları göz önünde bulundurarak karışımı hazırlayabilirsin. Diğer yandan soya mumu nasıl renklendirilir diye merak ediyorsan renklendirici ürünler de tıpkı esanslar gibi erimiş olan mum karışımına ekleniyor. Dilersen tek bir rengi ekleyip tümünü homojen bir şekilde karıştırabilirsin. Farklı renk karışımları içinse önce esansları ekleyip tamamen karıştırdıktan sonra renklendiricileri ekleyip bir iki kez karıştırma çubuğunu çevirmen yeterli. Tamamen birbirine karışmayan renkler mumda farklı geçişler ve efektler ortaya çıkmasına sebep olacağı için birbirinden benzersiz mum çeşitleri ortaya çıkarabilirsin.
 

3. Adım: Wax'ı Mumluğa Aktarma

Öncelikle kullanacağın kapla dökeceğin soya wax'ı arasındaki ısı farkı sebebiyle çatlama veya çökme problemi yaşamamak için mumluğunu sıcak su buharında bir miktar ısıtmanda fayda var. Mumluğun oda sıcaklığından biraz daha sıcak olması bu noktada yeterli. Kullanacağın kap yeterli sıcaklığa ulaştıktan sonra bir sonraki aşamada fitili sabitlemen gerekiyor. Mum fitili nasıl takılır sorusuna pek çok farklı yanıt üretilse de en pratik iki çözümden biri, mumluğun dibine bir damla silikon sıkarak fitili yapıştırmak. Diğer seçenek ise çok daha kolay. Bunun için mumluğun dibine çok az miktarda erimiş soya wax'ı dökmen yeterli. Wax'ın rengi hafif değiştiğinde donmaya başladığını anlayabilirsin. İşte bu noktada fitili mumluğun ortasında bastırarak kolayca sabitleyebilirsin. Daha sonra yavaşça soya wax'ının geri kalanını ekleyebilirsin. Bu aşamada eriyik mumu çok yukardan dökmemen ve dikkatli hareket etmen, hava kabarcıklarının oluşmaması için oldukça önemli. Bu kabarcıklar, mumun çökmesine sebep olan en büyük etkenlerden biri. Soya mum yaparken çökme probleminin önüne geçmek için mumu üç aşamada dökebilirsin. Ayrıca daha yoğun bir koku tercih ediyorsan bu katların arasında birkaç damla daha aromaterapi yağı damlatabilirsin. Tüm katları tamamladıktan sonra en üst yüzeyin biraz donmasını bekleyip yarı donmuş haldeyken dekoratif ürünlerle süsleyebilirsin. Bu ürünler çubuk tarçın, kuru meyveler, kuru otlar ve tohumlar olabilir. Süsleme işlemini de tamamladıktan sonra fitil sabitleme çubuğu ile mum fitilinin tam ortada kalmasını sağlayacak şekilde sabitleyip soğumaya bırakabilirsin. Hazırladığın mumu kullanmadan önce en az 8 saat bekletmen öneriliyor. Tüm kuruma işlemi gerçekleştikten sonra fitilin ucundaki fazlalığı keserek kullanmaya başlayabilirsin. Ayrıca ilk kullanımda da tüm üst tabakanın eşit bir şekilde yanabilmesi ve fitilin çevresinde çukur oluşmaması için en az 3 saat boyunca yakmanda fayda var. Soya mumu hazırlamak işte bu kadar kolay! Hadi, şimdi sıra sende. Birbirinden güzel mumlar ile hünerlerini sergilemeye başlayabilirsin.
 
Devamını oku
                                  Taze Çekilen Baharatlar         1000 TL üzeri siparişler ücretsiz teslimat        Haftalık İndirim Kuponları                 Piyasadaki en iyi fiyat
 
 

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.