Nerden geldi bu tütsü merakı :)
Tütsünün Faydaları Nelerdir? Evde Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?
Tütsü, yakıldığı andan itibari ile etrafa yaydığı hoş koku ile tüm gönülleri hoş etmesi ile bilinir. Tütsünün, güzel kokusu ile insanın içini rahatlatıcı etkisi vardır. Fakat tütsünün tek faydası insanın içini rahatlatması değildir. Tütsü birçok faydaya sahiptir. Depresyondan korumaktan, üst solunum yolu hastalıklarını önlemeye kadar birçok alanda tütsü etkili bir maddedir diyebiliriz. Peki ya tütsünün faydaları nelerdir? Evde tütsü yakmak ne işe yarar?,
Tütsü, oldukça eski bir maddedir. M.Ö. 3000'lere kadar kullanımı bulunduğu gibi, dini seremoni ve ritüellerde çoklukla kullanılmıştır. Tütsüler, çok ama çok uzun zaman boyunca meditasyon, kötü ruhu kovmak, kötü kokuları bastırma, ferahlama ve çakra açma işlemlerinde kullanılagelmiştir. Tütsüler, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Arap yarımadasında yaygın kullanılarak bir kültür haline gelmiştir.
Öncelikle, piyasada çok fazla tütsü satışı gerçekleşmektedir. Her tütsü, aynı etkiyi göstermez. Tütsünün kalitesine de bağlı olarak kişiler pozitif etki alırlar. Fakat yakılan tütsü ne kadar kaliteliyse bu fayda da buna eş oranlı olarak artar.
Tütsünün en önemli katkısı, insanı zihinsel olarak pozitif bir hale getirmesidir. Özellikle bulunulan ortamdaki negatif enerjinin pozitif enerjiye dönüştürülmesine imkan sağlar. Bu şekilde, kişinin zihnini boşaltır, stres ve gerginliği alır, anksiyeteyi önemli oranda düşürür.
Ortamdaki negatif enerjinin etkilerini ortadan tamamen kaldırarak sağlıklı ve rahat bir şekilde nefes alabilecek bir alan yaratır. Özellikle hayırsız düşüncelerin kişinin zihnine kazındığı dönemlerde, özel olarak hazırlanan tütsüler bu durumu tamamen tersine dönüştürebilmektedir. Bu nedenle günümüzde bol bol tütsü çeşitleri, farklı özellikler ve kokularıyla beraber, birçok farklı alanda ve ortamda yaygın şekilde kullanılıyor.
Tütsü yakmanın bilinen birçok faydası vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Evde Tütsü yakmak özellikle ortamdaki kötü kokunun yüksek bir oranla arındırılması noktasında fazlaca etkilidir. Aynı zamanda çeşitli sinek ve böcek türlerinin de evlerden ırak olmasını sağlar. Tütsüler Bu yönüyle özellikle son zamanlarda oldukça fazla tercih edilir hale geldi.
Ayrıca vücudun gevşemesine, gün içinde stresin azalması ile beraber yorgunluğun atılmasına imkan veren tütsü, aynı zamanda baş ağrılarını hafifleterek depresyon gibi manevi sıkıntıların üstesinden gelmede kişiye yardımcı olur. Bu şekilde evin birçok farklı noktasında değişik kokulara sahip tütsü çeşitlerini yakmak mümkündür. Böylece tütsü yakılan yerin yapısına ve özelliklerine de bağlı olarak, odanın amacına uygun şekilde tütsüler almak ve değerlendirmek önemlidir. Günümüzde birçok farklı yerde birçok farklı çeşide sahip tütsüler satılmaktadır.
Tütsüler bilindiği gibi çeşit çeşittir. Bu tütsülerden popüler olan bazılarını sizler için inceledik.
1-) Tarçın Tütsüsü: Bu tütsü, odaklanmayı arttırıcı etkiye sahiptir ve başarı için de kullanılabilir. Aynı zamanda tarçın tütsüsünü bolluk, bereket ritüellerinde de kullanmak mümkündür. Tarçın tütsüsü bilinci uyararak kararsızlıklardan da kurtulmanıza olanak tanır. Aynı zamanda doğru kararlar almanıza yardımcı olur.
2-) Gül Tütsüsü: Bu tütsü, bulunulan ortamın sevgi frekansı ile dolmasını sağlar. Odaklanma, enerjiyi yükseltme ve kararlı olmak için gül tütsüsü kullanılabilir. Aynı zamanda yasemin tütsüsünden aşk ritüellerinde ve meditasyonlarında fayda sağlayabilirsiniz.
3-) Yasemin Tütsüsü: Bu tütsü, aşk ritüellerinde sıklıkla kullanılır. Siz de bu tütsüyü yakarak aşkın size doğru geliyor olduğunu hayal edebilirsiniz. Kötü ruh halini pozitif bir hale dönüştürmek için de yasemin tütsüsünden sıklıkla yararlanılır. Yasemin tütsüsü, özellikle biyoenerji çalışmalarında çok etkilidir.
4-) Lavanta Tütsüsü: Bu tütsü, anksiyete karşıtıdır. Lavanta tütsüsünü yaktığınız zaman, ortamdaki tüm gerginlik yok olur. Daha sakin ve huzurlu bir şekilde uyumak için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Uyumadan önce lavanta tütsüsü yakılıp oda temizlenmeli ve yatak toplu olmalıdır! Meditasyonlarda, yoga ve enerji çalışmalarında gevşemeyi ve rahatlamayı sağlamaktadır. Aynı zamanda lavanta tütsüsü, harika kokusuyla insana kendini çok iyi hissettirir.
5-) Sandal Ağacı Tütsüsü: Bu tütsü, odunsu bir kokuya sahip olmasıyla bilinir. Ortamda bulunan enerjiyi yumuşatır. Affetme meditasyonlarında sıklıkla kullanılan sandal ağacı tütsü, barış ve odaklanmayı çağrıştırarak kişiye faydalı olur.
6-) Polo Santo Ağacı Tütsüsü: Bu tütsü, üst solunum yollarında meydana gelen ve gelebilecek olan hastalıklara karşı etkilidir. Kişiyi olumsuz enerjilerden korur. Bedeni sakinleştirerek ve ağrıyı dindirici bir etkiye sahiptir. Bu tütsü ayrıca, ortamda siniklerin uçuşmasını engelleyerek kişileri büyük bir rahatsızlıktan kurtarır.
Dünya üzerinde bilinen çok fazla tütsü türü vardır. Aşağıda en bilinen ve en yaygın kullanılanları sizlerle paylaştık.
Bitki Çayı Demlemenin Püf Noktaları
Bitki çayı demlemenin 3 yaygın yöntemi vardır.
Demleme: Hepimizin bildiği demleme yöntemi için öncelikle suyu bir ısıtıcı ya da çaydanlığa koyup ısıtarak başlayabilirsiniz. Daha sonra yeterli miktarda çay yaprağını bir demlik veya bardağa koyun. Demliğe çok fazla yaprak koymamanız önemlidir çünkü bu çayınızın tadını acılaştırır. Bir fincan için bir yemek kaşığı taze ya da kurutulmuş bitki yeterli olacaktır. Daha sonra sıcak suyu çaydanlığınıza veya kupanıza dökün ve içmeden önce 3-5 dakika demlenmesini bekleyin.
İnfüzyon: Temel olarak infüzyon, 24 saate kadar demlenmesine izin verilen iyileştirici ve dinlendirici bir çaydır ve sağlık yararları için tüketilir. 5 dakika demlenen bir çaydan daha fazla vitamin ve mineral içerirler. İnsanlar sağlıklı kalmanın ve vücutlarını düzene sokmanın yollarını bulmaya çalıştıkça, infüzyonlar modern dünyada giderek daha popüler hale gelmeye başladı. İnfüzyon hem sıcak hem de soğuk olarak yapılabilir. Tek fark, ikincisinde soğuk su kullanılmasıdır. Melisa, nane, gül tomurcukları gibi narin türler, soğuk infüzyonla besin değerlerini korur, bu sayede çok daha iyi ve sağlıklıdırlar.
Kaynatma: Kaynatma, bitki yapraklarını ~20-60 dakika kaynatma yöntemidir. Bu yöntem, reçine ve yağ gibi soğuk suda çok kolay çözünmeyen ağır maddeler içeren türler için tercih edilebilir.
Çay demleme süzgeci veya çay poşeti ile demlenecek bitkinin seçimi, sürecin önemli bir parçasıdır. Çayınız için en ideal otlar, yaptığınız çayın türüne ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Bitki çayı yapmaya en uygun bitkilerden bazılarını keşfedelim ve bunların çeşitli bitki çayları yapmak için nasıl kullanılabileceğine ve faydalarına göz atalım.
Papatya - Papatya, gerginliği gidermeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olabilecek bir anksiyolitik ve yatıştırıcı olarak kabul edilir. Hafif elma benzeri bir kokuya sahip, tatlı, hafif ekşi bir bitkidir. Bu bitkiyi çaylarda sindirim, solunum rahatsızlıkları veya soğuk algınlığı tedavisinin bir parçası olarak da kullanabilirsiniz.
Melisa - Bu bitki yaygın olarak kaygı ve uykusuzluk için doğal bir tedavi olarak kullanılır. Hafif bir limon aromasının yanı sıra sitrik ve meyvemsi bir kokusu vardır. Çaylarda soğuk algınlığı veya sindirim sorunları için veya uykusuzluğa yardımcı olmak için kullanılabilir.
Ekinezya - Bu bitkinin mutfak ve tıbbi kullanımları yaygındır. Hafif bir nane kokusu vardır. Soğuk algınlığı, öksürük ve astım için çaylarda veya ağız kokusuyla savaşmak için gargaralarda kullanılabilir.
Civanperçemi - Bu bitkinin hafif bir kereviz kokusu vardır ve çayı kan dolaşımını düzenlemeye ve ödem azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Soğuk algınlığı tedavisinin bir parçası olarak kullanılabilir.
Hodan - Bu bitki, soğuk algınlığı, öksürük veya bronşit için çaylarda kullanılabilen şifalı bir bitkidir. Hafif bir salatalık kokusuna sahiptir. Kaşıntıyı hafifletmek ve siğilleri gidermek için topikal bir yağ olarak da kullanılabilir.
Biberiye - Bu bitki, hafif çam benzeri, güçlü bir kokuya sahiptir. Soğuk algınlığı için çaylarda ve ayrıca antienflamatuar özellikleri için yaygın olarak kullanılır.
Zencefil - Zencefil, soğuk algınlığından kanserin önlenmesine kadar her türlü rahatsızlığa yardımcı olan antioksidanları ile bilinir. Bir antienflamatuar olarak zencefil, artrit ve hatta adet kramplarından kaynaklanan hafif ağrıların giderilmesine yardımcı olabilir.
Evde Soya Mumu Yapımı
Soya mumu yapımı malzemeleri oldukça basit. Siz de aşağıda sıraladığımız ürünlerden yola çıkarak kendi evindeki malzemeleri kullanabilirsin. Bu soya mumu malzemelerini dilersen tek tek alabileceğin gibi set halinde de temin edebilirsin.
İşte mum yapımında ihtiyacın olan tüm ürünler:
Soya wax mum yapımında ilk adıma wax'ı eriterek başlaman gerekiyor. Bunun için kullanacağın mumluğun iki katı ölçüsünde soya wax'ını, eritme işlemini yapacağın cezve veya beherglasın içerisine almalısın. Daha sonra derin tencereye de sıcak su ekleyip cezveyi tencerenin içerisine oturtabilirsin. Buradaki önemli nokta, suyun cezveyi geçmeyecek ve soya wax'ının içerisine kaçmayacak seviyede olması. Altta kaynayan suyun yalnızca cezveyi ısıtarak wax'ı eritmesi yeterli. Koyduğun su ne kadar sıcak olsa da tüm wax eriyene kadar soğuyacağı için tencereyi ocağa alıp kısık ateşte sıcak kalmasını sağlaman gerekiyor. Soya wax'ının yanmaması için ısıyı artırmaman önemli. Bu noktada dilersen bir termometre yardımıyla sıcaklığı kontrol edebilirsin. Termometre kullanırken soya mumu kaç derecede dökülür sorusu da doğru aralığı takip edebilmen için önemli. Genelde 70 ila 80 derece arası sıcaklıklar, tavsiye edilen ısı sınırında yer alıyor. Cezvenin içerisindeki tüm wax sıvı hale gelip şeffaflaştığında ocağın altını kapatıp cezveyi kenara alabilirsin.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.